Hız, her sene meydana gelen ölümlü trafik kazalarının başlıca sebebidir. Birçok insan, süratin yol açtığı tehlikelerin farkında, buna rağmen hiç kimse araçlarının hızını azaltmıyor.
Eğer hız limitlerini aşarsanız, uygun olmayan süratlerde araç kullanmaya devam ederseniz kaza yapma riskiniz artar. Süratinizi arttırdıkça acil durumlarda göstereceğiniz tepki süreniz azalır ve durmak için ihtiyaç duyacağınız fren mesafesi artar.
Bir çarpışma sırasında, insan bedeni araç hızıyla hareket etmeye devam eder. Yüksek hızda meydana gelebilecek çarpışmada, çarpışma şiddetinin artması sonucu ölüm ve yaralanma riski de artmış olur.
Genellikle aracınızın 30 km’lik hızıyla kuru asfalt bir zeminde yapacağınız fren için yaklaşık 4 metre durma mesafesine ihtiyacınız vardır. Ancak hızınız 60 km olunca durma mesafesi ihtiyacınız yaklaşık 30 metreye çıkmaktadır. Bunun anlamı hızınız 2 kat arttığında ihtiyaç duyduğunuz fren mesafesi yaklaşık 7-8 kat artmaktadır. Ayrıca hız arttıkça rüzgâr direnci de logaritmik olarak artar ve araç yakıt tüketimini de tetikler.
Araştırmalar gösteriyor ki sürüş hızının saatte 5 km artması halinde, yaralanmalı kaza riski 2 kat artmaktadır. Şehir içinde çok çabuk ulaşılan bu hızlar yaya kazalarının ölümle sonuçlanmasına sebep olmaktadır. Çünkü yayalar çarpmalara karşı korumasızdır. Yaya kazaları düşük hızlarda bile ciddi yaralanma veya ölümle sonuçlanabilmektedir.
Bu nedenle;
Yaya geçitlerine yaklaşırken veya yaya ağırlıklı bir bölgeden geçerken seyir hızınızı azaltınız.
Hız yapmak size zaman kazandırmaz; ancak bir yayaya çarparsanız ölümüne sebep olabilir ve hayat yönümüz negatif etkilenir.
Araştırmalar, hızınızdaki %10 düşüşün ölümlü kazaları %40 azaltabileceğini göstermektedir. Okul bölgeleri, yaralanmalı kazaların en çok meydana geldiği bölgelerdir.