MAN, ‘Dünya Kadınlar Günü’nü özel etkinliklerle kutladı

MAN, ‘Dünya Kadınlar Günü’nü özel etkinliklerle kutladı

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş., ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kapsamında hem şirketteki kadın çalışanlarına hem de sektördeki kadın şoförlere yönelik özel etkinler gerçekleştirdi. Şirket bünyesinde çalışan kadınlar için oyuncu ve eğitmen Hale Caneroğlu’nun katılımıyla “Mutlu ve Dayanıklı Kadın” başlıklı bir webinar düzenleyen MAN, ayrıca özel günün anısına ağır ticari araç sektöründeki kadın şoförlerle özel röportajlar yaptı.

 

Ağır ticari araç sektöründe kadın istihdamının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüten MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş., ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kadınlara yönelik özel etkinliklerle kutladı. Şirket bünyesindeki kadın çalışanları için “Mutlu ve Dayanıklı Kadın” başlıklı bir webinar düzenleyen MAN, ayrıca bu özel günün anısına ağır ticari araç sektöründe çalışan kadın şoförlerle de özel röportajlar gerçekleştirdi.

MAN’dan kadın çalışanlarına ‘Mutlu ve Dayanıklı Kadın’ webinarı

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla çevrim içi gerçekleştirilen webinarda; oyuncu ve eğitmen Hale Caneroğlu, MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş.’nin kadın çalışanları ile bir araya geldi. Şirkette çalışan 12 kadının katıldığı “Mutlu ve Dayanıklı Kadın” başlıklı webinarda Hale Caneroğlu, kendi hayat hikayesinden de yola çıkarak, başarının mutluluk getirmediğini bilimsel verilerle anlattı. İnsanın mutlu olması için önce odağını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Caneroğlu, mutluluğun başarıdan önce geldiğini; insanın mutlu olmadan başarılı olmasının çok zor olduğunu söyledi. Caneroğlu ayrıca webinara katılanlara hem mutluluğu hem de iyi olma halini artıracak uygulamalı tüyolar verdi.

MAN, kadın ağır vasıta şoförlerinin dünyasına ayna tuttu

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş.’nin “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kapsamında gerçekleştirdiği bir diğer etkinlik ise ağır ticari araç sektöründe çalışan kadın müşterilerine yönelik oldu. Erkeklerin dünyası olarak algılanan ağır ticari araç sektöründe çalışan kadın şoförlerle röportajlar gerçekleştiren MAN, onların bilinmeyen dünyasını kurumsal dergisi MAN Magazin’in sayfalarına taşıdı.

Etkinlik kapsamında Hüner Lojistik’in TIR şoförü Mukaddes Kazan ile Uysal Madencilik’te çalışan kadın ağır vasıta şoförleri Ayşe Kaplan, Nevriye Oflaz, Hatice İşbilen, Şenay Kenar ve Cennet Öztürk; sektörde kadın olarak yer almanın zorluklarını, yollarda karşılaştıkları güçlükleri, insanların tepkilerini ve mesleklerinin bilinmeyen yönlerini anlattı.

“Hayallerim MAN ile gerçekleşti”

Mukaddes Kazan: “Hayallerim MAN ile gerçekleşti. 22 yaşında ilk defa ehliyet aldığımda kullandığım ağır ticari araç MAN idi. Yine ilk uluslararası seferime de MAN marka bir araçla çıktım. Dolayısıyla MAN’ın benim için çok özel bir yeri var. Mesleğimin ilk yıllarda iş bulmakta çok zorlandım. Başvurduğum birçok iş yerinde, ‘Sen kadınsın, yapamazsın’ denilerek, reddedildim. İşe girdikten sonra da yine zaman zaman kadın olduğum için tepkilere maruz kaldım. Çok üzüldüğüm, ağladığım zamanlar da oldu ama asla pes etmedim. Bugün ise, eskiden kadın olduğum için işe almayan firmalar, ‘bizimle çalışır mısınız’ diye soruyorlar. Bu, sadece benim için değil, bütün kadınlar için büyük bir gurur.”

“Mağaza müdürlüğünden direksiyon başına”

Ayşe Kaplan: “Özel bir tekstil firmasında mağaza sorumlusuydum. Çocuğum olduktan sonra işten ayrılmak zorunda kaldım. Daha sonra tekrar iş arama sürecim başladı ve buraya başvurdum. İlk olarak, burada bir kamyonun direksiyonuna geçtim. Ağır vasıta araç şoförü olmaya karar verince ailemin ve çevremdekilerin tepkisiyle karşılaştım. Mağazada topuklu ayakkabı ile müdürlük yapan bir kadının burada kamyon şoförü olmasına inanamadılar. Şimdi annem babam benimle gurur duyduklarını söylüyorlar. İşe başladığım zaman oğlum da bana, ‘annen ne iş yapıyor’ dedikleri zaman ne söylemeliyim diye sormuştu. Ben de ‘annem ağır vasıta araç şoförü’ diye gururla söylemeni istiyorum demiştim. İşimle ve kendimle gurur duyuyorum. MAN kamyonları; güçlü, zor şartlara rağmen sarsmıyor ve kullanımı çok rahat. İç hacminin yanı sıra görüş açısı da çok geniş. Ayrıca içi çok rahat ve geniş. Kadın olarak çantamız oluyor, bardağımız oluyor, ekstra eşyalarımız oluyor. Bu anlamda da çok kullanışlı.”

“Eşimle aynı kamyonu kullanıyoruz”

Hatice İşbilen: “Eşim kamyon şoförü. Eşimin yeğeni bize yemeğe geldiğinde Uysal Madencilik’in kadın kamyon şoförü aradığını söyledi. Önce umursamadım ama büyük kızım çok ısrar etti. İşe başvuru formumu bile o doldurdu. Yaştan dolayı beni çağırmazlar diyordum ama aynı gün iş yerinden telefon geldi. Eşime danıştım. ‘Sen nasıl istersen’ dedi. Eşimden de aldığım cesaretle işe başvurdum ve kabul edildim. Benden 2 ay sonra eşim de bizim şirkette işe başladı. Şimdi aynı aracı dönüşümlü olarak kullanıyoruz. Ben, kendimi işyerinde kadın olarak değil, bir birey olarak görüyorum. Hiçbir meslek erkek tekelinde değil. Maden ocağında çalıştığımı duyan kadınlar ‘mutfakta mı çalışıyorsun’ diye soruyorlar. Kamyon kullandığımı söyleyince de çok şaşırıyorlar.

“Çocuklarımın desteğiyle cesaretlendim”

Şenay Kenar: “Organize sanayide fabrikada çalışıyordum. Şirketin kadın ağır vasıta şoförü aradığını duydum. Eşim ilk başlarda ağır vasıta şoförü olarak çalışmamı istemedi. Ama çocuklarım destek olunca, eşime başvurmak istediğimi söyledim. Yine onaylamadı, birkaç gün kızdı konuşmadı benimle. Sadece eşim değil, yakın çevremdeki insanlarda ‘ne işin var maden ocağında’ dediler. Ama şimdi en büyük destekçim eşim, ‘iyi ki beni dinlememişsin’ diyor. Bu işi yapmak isteyen kadınlara, tepkilere karşı kulaklarını kapatmalarını tavsiye ediyorum. Ben, kimseyi umursamadım; meraklıyım, hevesliyim ‘yapacağım’ dedim ve yaptım. Ağır vasıta kadın şoförü olarak, eski MAN’lar da yeni MAN’lar da çok konforlu diyebilirim. Hem konforlu hem çekişi iyi. Rahat ve kuvvetli araçlar. Çalıştığını hissetmiyorsun. İnsan kullanırken, kendini güvende hissediyor.”

“Kendinize güvenirseniz, yaparsanız”

Cennet Öztürk: “İş ilanını sosyal medyada görünce kendi kendime ‘neden olmasın’ dedim. Bu işi yapabileceğimi inandım. Yakın çevreme ağır vasıta araç şoförü olmak istediğimi söyleyince, ilk etapta olumsuz tepkiler aldım. Kimi ‘başaramazsın’ dedi, kimisi dalga geçti. Ama hiçbirisine kulak asmadım. 3 senedir de madende ağır vasıta şoförlüğü yapıyorum. Ben, bunu başardım ve başarmak isteyen her kadının da yapabileceğine inanıyorum. Önemli olan insanın kendine güvenmesidir. Birçok kadın arkadaşım kamyon şoförü olmak istiyor ama çevrenin tepkilerinden dolayı cesaret edemiyor. Bir kadının ayakta durabilmesi için önce güçlü olması gerekiyor. Güçlü olabilmesi için de cesur olması şart. MAN araçları çok sağlam. Sağlam olduğu kadar da konforlu araçlar. Kullanırken hiç sarsmıyor, sizi zorlamıyor. Ağır vasıta araç kullanmanın zevkini hissediyorsunuz.”

“Kadın isterse her şeyi başarır”

Nevriye Oflaz: “Uysal Madencilik’te işe başlayan en yeni kadın ağır vasıta şoförüyüm. Eğitimlerim devam ettiği için direksiyona geçeceğim günü heyecanla bekliyorum. Ağır vasıta araç kullanmayı çocukluğumdan beri hayal ediyordum. Çevreden de duyuyordum kadınların ağır vasıta araç şoförlüğü yaptığını ama Ayşe hanımı görünce daha da cesaretlendim. İlk başlarda ‘çevreden tepki gelir mi’ diye düşündüm ama özellikle annem ve oğlum bu konuda beni çok cesaretlendirdiler. Çevremdeki kadınlar, ‘zor olmuyor’ mu diye soruyorlar. Ama herkese söylüyorum. Kadın isterse her şeyi başarır.”