Yük taşıyan her aracın güce ihtiyacı vardır. Torosları sırtı dolu çıkan bir çekici, çamurlu ve eğimi yüksek bir maden sahasında çalışan damper kamyonu, yüksek katlara hazır beton pompalayan bir beton pompası kamyonu, sabahtan akşama şehir içinde dağıtım yapan bir kargo kamyonu, hepsi güçlü olmak ister.
Motor, şanzıman, diferansiyel ise bir araçta gücün üretildiği, aktarıldığı ve taşındığı 3 ana bileşendir. Eğer güçlü bir araçtan bahsedeceksek, omurgayı oluşturan bu 3 ana parçanın da bileğinin bükülmemesi gerekir. Üçünden biri sınavı geçemediğinde, hepsi sınıfta kalır.
Motor;
Dizel motorun mucidi, okyanusu aşan gemilerin 4’te 3’üne motor temin eden bir markadan bahsediyoruz. Motor, MAN’ın en ileri uzmanlık alanı.
2004 yılından beri Common Rail motor ile kamyon üreten MAN; verimlilik ve güç dengesinin zirvesini yaşıyor. Daha güçlü, daha verimli motorlar üreten MAN, rampada şoförlerin yüzünü kara çıkarmıyor.
Şanzıman;
Şanzımanın işi zordur. Hem güçlü hem de uyumlu olmalıdır. Motor ile diferansiyel arasındaki güç aktarımını en verimli ve hassas şekilde yönetmelidir. Bu yüzden MAN; alanında bir dünya markası olan ZF ile çalışır.
ZF’nin MAN için ürettiği şanzımanlar, başta MAN TipMatic® 2 olmak üzere yakıt tasarrufu, uzun ömür ve kullanım kolaylığında zirve noktasıdır.
Ayrıca PTO ve Intarder ihtiyacına da kusursuz bir şekilde yanıt veren ZF şanzımanlar, MAN çekici ve kamyonların vazgeçilmezidir.
Diferansiyel;
Diferansiyeli, yüksek tonajla, eğimi yüksek ve zemini bozuk sahalarda çalışan şoförlere sormak gerek. Türkiye’nin en zor saha şartlarında çalışan kamyonlarda görüyoruz ki; MAN kamyonlar, güçlü diferansiyellerine güvenle yıllardır en zor şartların en fazla tercih edilen markası.